Färgade linser – inte helt riskfritt

Varning fargade linser
Varning fargade linser

Vi på färgade linser utan styrka är till för dig som konsument, vi vill informera både om vilka linser som finns på marknaden, men vi vill även vara seriösa och även informera om eventuella nackdelar med färgade linser utan styrka.
Crazylinser, partylinser eller färgade linser utan styrka är bara några namn på en och samma typ av lins. Det vill säga, en lins som enbart används för att göra om din ögonfärg eller fixa till något snyggt mönster.
Vi på färgade linser utan styrka vill dock informera dig lite här om hur du bör använda dina linser samt riskerna med att använde dem över huvud taget.
För några år sedan va det olagligt att sälja linser fritt, du blev tvungen att handla via optiker och då även krav på syn undersökning för att du ska få just den lins som passar dig. Men så är det inte längre, och sen de färgade linserna kom ut på marknaden har det även blivit otroligt populärt med denna typen av lins framförallt bland unga.
För det första bör du ALDRIG någonsin låna ut dina färgade linser till någon annan, detta är den största hälsorisken då bakterier enkelt kan hamna i ögat och irritera det och till och med skada det.
Den största risken med just färgade linser utan styrka är just hur de används menar många läkare. De används oftast vid fester eller liknande och har du då ett par tuffa linser och efter några glas kanske någon vill låna dem, med ett nedsatt omdöme blir det lätt rullians på linserna och bakterierna flödar.
Innan lagen ändrades 2011 kom det enbart 3-5 rapporter om fall då ögon skadats på grund av felaktigt använda linser. Senaste rapporten efter förbudet släpptes så kom hela 31 fall in. Men med tanke på hur många som använder linser så kanske man inte ska dra för stora slutsatser.
Vi vill egentligen bara med denna artikel göra dig uppmärksam på att du verkligen är försiktig, dina ögon är ömtåliga.
Många läkare menar på att just färgade linser utan styrka, som enbart är kosmetiska helt borde förbjudas då linser är till för att förbättra synen och ögonen är inget man bör leka med.
Så var försiktigt vid användandet av dina färgade linser.

Du kanske också gillar...